Image Alt

Destinations

La masa alăturată, o femeie între două vârste, cu un surâs discret pe chipul de un alb porțelan, ascuns sub borurile largi ale pălăriei de culoarea nisipului, privește absentă, zâmbind amintirilor. Ho sbagliato tante volte ormai che lo so già… se-aude în surdină. Alături, un bărbat slab, palid, cu fruntea brăzdată de tăria gândurilor, se mulțumește cu simpla prezență a însoțitoarei sale, respectându-i tăcerea.

Tava metalică zăngăni la atingerea mesei. Două cappuccino spumoase mirosind divin, zahăr brun și apă. Chelnerul ne zâmbi elegant, aplecându-și ușor capul. Vânzători de suveniruri, antichități și îmbrăcăminte. Jur împrejur, clădiri istorice, cu picturi pastelate, estompate de timp. Suntem în Piața delle Erbe (Piazza delle Erbe), cea mai veche piață din Verona, colorată și vie, unde clădirile medievale au luat treptat locul celor romane.

Piata Erbe terase Verona cappuccino italian Verona antichitati targ Verona suveniruri turnul Lamberti piata Erbe Verona arhitectura Verona picturi plimbare Verona vacanta city break

Piața Brà și faimoasele palate

Cu o seară în urmă, călătoria noastră în Verona începea într-o altă piață celebră și plină de energie a orașului Piața Brà (Piazza Brà), cea mai mare din oraș și una dintre cele mai mari din Italia. Loc de promenadă, cu cafenele, restaurante și magazine de suveniruri.

Palate impunătoare și clădiri vechi de sute de ani înconjoară piața. În nord, se înfățișează impresionantul amfiteatru roman. Cele două arcade ale vechii porți de intrare în oraș – Portoni della Brà și părți din zidul orașului medieval închid piața spre sud.

Arena din Verona turisti Piata Bra Verona restaurante terase Piata Bra Piazza Bra Verona

Lângă zidurile orașului, se înalță Palatul Gran Guardia (Palazzo della Gran Guardia), a cărui construcție, începută în prima parte a secolului al 17-lea, a fost finalizată abia în 1853. Folosită de-a lungul timpului în diverse scopuri militare, clădirea găzduiește astăzi expoziții și evenimente culturale.

La sud-est de piață se află Palatul Barbieri (Palazzo Barbieri), sediul Primăriei din Verona. O clădire monumentală, în stil neoclasic, cu arcade și coloane, construită între 1836 și 1848, când Verona se afla sub stăpânire austriacă.

Centrul pieței este dominat de statuia ecvestră a regelui Victor Emanuel al II-lea al Italiei (Vittorio Emanuele II).

Palatul Barbieri Verona

www.tourism.verona.it

Palatul Gran Guardia Verona

www.visitverona.it

arena romana Verona

Arena din Verona, o istorie de două milenii

Amfiteatrul Roman, construit în secolul 1 și cunoscut sub numele de Arena din Verona, este, împreună cu Romeo și Julieta, simbolul care face orașul faimos. Grație acusticii sale remarcabile, Arena găzduiește memorabile concerte și spectacole de operă care atrag în oraș turiști din întreaga lume.

Arena din Verona este cel de-al patrulea amfiteatru roman ca mărime, după Colosseumul din Roma și cele din Capua și Milano, fiind cel mai bine conservat.

La fel ca toate amfiteatrele din Imperiul Roman, cel din Verona a fost construit pentru procesiuni, spectacole și lupte de gladiatori, care atrăgeau vizitatori din întreg imperiul. Se estimează că Arena din Verona ar putea găzdui până la 30.000 de persoane.

În epoca medievală, aici erau organizate jocuri publice și turnee. De-a lungul secolelor, Arena a fost folosită ca adăpost pentru nevoiași, piață, spațiu pentru coride și circuri, devenind primul centru comercial din Verona în anii 1700, cu magazine de artizanat.

Arena din Verona Italia amfiteatru roman spectacol arena Verona amfiteatrul roman Verona

Spațiul istoric al operei

Din 1913 până astăzi, de la sfârșitul lunii iunie până în august, Arena din Verona găzduiește cel mai important festival de operă în aer liber din Europa și are o capacitate de 10.000 de spectatori.

Acustica este atât de bună încât orchestrele nu trebuie să folosească amplificarea pentru a-și face auzit sunetul din fiecare zonă. Amfiteatrul roman este, de asemenea, un spațiu pentru concerte și alte evenimente culturale.

„La Notte di Andrea Bocelli este evenimentul care ne-a adus în orașul iubirii. Un spectacol grandios, în care câteva sute de artiști l-au însoțit pe Andrea Bocelli în interpretarea celor mai faimoase arii de operă. În public, celebrități din lumea întreagă, printre care Richard Gere, Morgan Freeman, Chris Tucker și Catherine Deneuve.

Clic aici pentru a citi articolul complet despre fantasticul eveniment „La Notte di Andrea Bocelli!

Dacă vă doriți o experiență unică în Verona, mergeți la un spectacol de operă. Calendarul evenimentelor îl găsiți aici.

Program de vizitare:

– marțiduminică: 09:00-19:00.

Bilete: 10 euro.

Mai multe informații aici!

concert opera Arena din Verona spectacol de opera Andrea Bocelli Verona Richard Gere Arena din Verona opera arii din opere spectacol Arena din Verona Aida Garifullina Andrea Bocelli spectacol Verona

„El listòn“ la Verona

Un loc care ne-a plăcut foarte mult a fost listòn-ul, un spațiu plin de viață, cu o atmosferă fantastică, împânzit de turiști, cu terase, cafenele și restaurante elegante.

Termenul listòn definește o promenadă pavată cu lemn sau piatră și este folosit încă din vechime în diferite orașe din regiunea Veneto, de unde și expresia „far el listòn, care înseamnă a te plimba în jurul unei piețe. Pentru a le permite doamnelor și cavalerilor să se plimbe fără să își uzeze pantofii, erau construite aceste străzi pavate. „Far el listòn“ devenise o modă a vremurilor trecute, o plimbare în timpul căreia doamnele își etalau cele mai noi ținute, își prezentau fiicele sau flirtau cu cavalerii și străinii.

Mai multe orașe din Veneto au un listòn. În Verona, este trotuarul larg care se învecinează cu Piața Brà în partea de vest, curbându-se în jurul Arenei. O zonă perfectă pentru plimbare şi relaxare, în timp ce savurezi un cappuccino sau un Aperol Spritz.

Piata Bra Verona panorama

www.kayak.com

el liston Verona promenada

www.surfingtheplanet.com

Piazza delle Erbe turisti Verona magazine suveniruri Verona trenulet turistic Verona

Piața delle Erbe, colorată și boemă

Pentru a ajunge în Piața delle Erbe, din Piața Brà, intrăm pe principala stradă comercială a orașului, Via Mazzini, cea mai elegantă, dar și cea mai aglomerată. Primăria, Turnul Lamberti (Torre dei Lamberti) și casele Mazzanti au vedere la piață. Din turnul impunător, puteți admira Piața delle Erbe și centrul istoric în toată splendoarea lor, cu o panoramă până la Munții Lessini.

Program de vizitare:

luni-vineri: 10:00-18:00.

Bilete: 5 euro lunea și 8 euro de marți până vineri.

Mai multe informații aici!

Verona centru piata Verona Piazza delle Erbe piazza delle erbe verona Piata Erbe centru Verona cladiri picturi vechi centrul Veronei

Pe latura mai mică a pieței se află elegantul palat în stil baroc Maffei (Palazzo Maffei), din secolul al 17-lea, astăzi sediu de firmă, cu celebrele statui ale zeilor greci: Jupiter, Hercule, Minerva, Venus, Mercur și Apollo. În centru, faimoasa Fântână a Madonei din Verona (Fontana di Madonna Verona), monument din secolul al 14-lea, o fântână medievală pusă în evidență de statuia Fecioarei, o personificare a Veronei însăși.

Turnul Lamberti Verona cafenele terase centru Verona piata delle erbe Italia Verona cladiri vechi fantana Madonei din Verona arc coasta centru Verona

Faimoasa casă a Julietei, simbol al orașului

Din Piața delle Erbe, prinși în mulțimea frenetică de turiști, ne îndreptăm spre casa Julietei (Casa di Giulietta), aflată la mai puțin de 100 de metri. Într-o clădire de secol 13, veronezii au recunoscut reședința Capuleților, o fantezie care îmbină legenda și realitatea. Clădirea medievală a aparținut familiei Cappello, prin anii 1200. La începtul anilor 1900, Primăria orașului a cumpărat-o și a decis să o transforme în Casa Julietei, profitând de asemănarea dintre numele proprietarilor – Cappello și Capuleti (Capulets în piesa lui Shakespeare).

Casa Julietei Verona Casa Julietei Verona balcon Romeo si Julieta Shakespeare

O splendidă arcadă în stil gotic ne conduce spre interior, unde se află celebrul balcon și statuia de bronz a eroinei din tragedia lui Shakespeare. O statuie din 2014, care a înlocuit originalul realizat în 1969, astăzi păstrat în interiorul casei pentru a fi protejat de uzură. Vizităm curtea, parterul, primul etaj cu balconul Julietei și etajul al doilea cu camera în care este expus patul creat pentru filmul „Romeo și Julieta al lui Zeffirelli.

Romeo si Julieta casa Verona balcon balconul Julietei Verona statuia Julietei Verona

Turiști de prin toate colțurile lumii se înghesuie să respecte „ritualurile locului. Pe pereți, stau imortalizate dovezile lor de iubire: mesaje lipite sau scrijelite în toate limbile pământului, chiar și gumă de mestecat cu semnături. Pe un grilaj, lacăte care ferecă iubirea pe vecie. Nici statuia Julietei nu scapă de atingerile indiscrete ale vizitatorilor, convinși că vor avea noroc în dragoste.

Program de vizitare:

marți-duminică: 09:00-19:00.

Bilete: 6 euro.

Mai multe informații aici!

casa Julietei Verona turisti iubire biletele casa Julieta Verona casa Julietei curte Verona

Piața dei Signori și mormintele familiei Scala

Ne întoarcem la Piața delle Erbe, trecem pe sub Arcul Coastei (Arco della Costa), a cărui denumire provine de la coasta unei balene atârnată în vârf, și ajungem în Piața dei Signori (Piazza dei Signori), cunoscută și ca Piața Dante (Piazza Dante), dominată de frumosul turn Lamberti. Puterea administrativă a Veronei a fost întotdeauna concentrată în această piață înconjurată de clădiri istorice unite prin arcade. În centrul său, se află statuia lui Dante Alighieri, care și-a petrecut cea mai mare parte a exilului la Verona, obligat să părărească mult iubita Florența.

arco della costa Verona arco della costa verona statuia lui Dante Alighieri Verona piata Dante Verona turisti strazi Verona Italia

Mare parte din secolele 13-14, Verona a fost condusă de o singură familie: della Scala (sau Scaligeri), o dinastie de negustori. Mormintele acestora – Arche Scaligere, decorate cu turle și statui, reprezintă cel mai mare complex funerar gotic din Italia, construit în secolul al 15-lea.

Program de vizitare:

iunie-septembrie: 10:00-13:00 și 14:00-18:00.

Bilete: 1 euro.

Mai multe informații aici!

mormintele familiei Scala Verona

www.italianways.com

arche scaligere verona

www.paesionline.it

Arche Scaligere Verona

Porta dei Borsari, amintirea perioadei romane

Vechea poartă romană bogat decorată, odată principala intrare în oraș, datează din secolul 1 d.Hr., deși, cel mai probabil, a fost construită peste o poartă din secolul 1 î.Hr. O inscripție din vremea domniei împăratului Gallienus menționează o altă reconstrucție, din anul 265.

Porta dei Borsari Verona trenulet turisti centru Verona strazi cladiri Verona

Ponte Pietra, cel mai vechi pod al Veronei

Râul Adige traversează și împarte Verona în două. Din cele șapte poduri rămase în picioare până astăzi, cel mai vechi este Ponte Pietra, din epoca romană, care leagă Teatrul Roman de centrul orașului. Celălalt pod reprezentativ este Scaligero, chiar în fața Castelvecchio, construit în a doua jumătate a secolului al 14-lea.

Ponte Pietra Verona pod de piatra Verona Ponte Pietra Adige Verona

Castelvecchio, castelul devenit muzeu de artă

Ne petrecem după-amiaza vizitând Castelvecchio, castel cu rol de fortăreață militară, din secolul al 14-lea. Transformat în muzeu, în 1923, Castelvecchio se mândrește astăzi cu importante colecții de artă medievală, renascentistă și modernă.

Impresionează prin aspectul său impunător, cu cele șapte turnuri și creneluri care se succed de-a lungul zidurilor. A fost construit între 1354 și 1357 de către Cangrande II della Scala, care, într-o perioadă tumultuoasă, a vrut să își mute curtea într-o reședință sigură. Complexul este format din două părți, separate de zidurile din secolul al 18-lea.

În stânga, venind dinspre via Roma, se află Reggia degli Scaligeri, protejată de o curte îngustă cu ziduri duble. În centru, se înalță turnul principal (Torre del Mastio), de unde se întinde peste râu podul fortificat cu trei arcade, un exemplu magnific de inginerie din secolul al 14-lea.

În partea dreaptă, se află o mare curte dreptunghiulară, care păstrează în mijloc o curioasă fântână în formă de câine, un simbol al fidelității pentru familia Scala.

Castelvecchio fortareata Verona muzeu castelvecchio Verona Castelvecchio pod raul Adige pod Castelvecchio Verona

În ianuarie 1944, aici a avut loc așa-zisul proces prin care contele Galeazzo Ciano, ginerele lui Benito Mussolini și fost ministru de externe, acuzat că a complotat împotriva Republicii Sociale Italiene (Republica de la Salo), a fost condamnat la moarte și executat pe malul râului Adige, împreună cu mai mulți oficiali fasciști. Ultimele sale cuvinte au fost: Trăiască Italia!

La sfârșitul războiului, Castelvecchio a fost afectat de bombardamentele anglo-americane, fiind restaurat între 1958 și 1964.

Program de vizitare:

marți-duminică: 10:00-18:00.

Bilete: 6 euro.

Mai multe informații aici!

Castelvecchio Verona ziduri fortareata Castelvecchio

Străduțele boeme ale Veronei

Înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Verona are un farmec aparte, o eleganță simplă, cu parfum de vremuri trecute, cu oameni care nu se grăbesc nicăieri, cu străduțe cochete care găzduiesc artiști, cu piațete celebre și colțuri boeme, cu scutere parcate la fiecare colt de stradă, clădiri colorate, baruri și cafenele pline o adevărată dolce vita, din care nu lipsește ritualul Aperol Spritz-ului, pe care îl savurăm alături de bruschete și crostini cu anșoa, somon afumat, pastă de ton, ciuperci, cremă de brânză și nuci.

aperol spritz Verona terasa bruschette Verona aperol spritz magazine strada Verona centrul vechi Verona stradute plimbare Verona cladiri vechi strazi Verona

La un colț de stradă, într-o mică piață, se derulează câteva scene de film. Verona și frumoasele locuri ce o înconjoară au fost alese pentru filmarea miniseriei tv „Mentre ero via, difuzată de Rai 1.

Mentro era via film Verona Rai 1 Italia film strazi Verona filmari pe strada camere de filmat Verona film artistic actori italieni Verona

Recomandări culinare

Chiar lângă Ponte Pietra, într-un decor plin de farmec, Ristorante Ponte Pietra este unul dintre cele mai romantice localuri din Verona, restaurat și mobilat în spiritul anilor 1800, cu o panoramă încântătoare a râului Adige. Scor: 4 pe Tripadvisor. Adresă: Via Ponte Pietra 34.

restaurant Ponte Pietra Verona terasa restaurant raul Adige restaurant terasa Ponte Pietra Veronarestaurant mancare italiana Verona

Pe o străduță dintr-un cartier mai puțin turistic, la recomandarea proprietarei apartamentului în care ne-am cazat, am descoperit una dintre cele mai bune pizza pe care le-am mâncat în Italia, la Pizzeria & Ristorante Bella Napoli, cu specific napolitan. Absolut delicioasă! Scor: 4 pe Tripadvisor. Adresă: Via Guglielmo Marconi 11.

pizzeria Bella Napoli Veronapizza napolitana Verona

Pentru că iubim înghețata, am încercat mai toate rețetele gelateriilor cu istorie din Verona. Una dintre cele mai bune înghețate artizanale este cea de la Gelateria Ponte Pietra, din inima orașului vechi. Scor: 4,5 pe Tripadvisor. Adresă: Via Ponte Pietra 13.

gelateria Ponte Pietra Verona inghetata italiana Verona inghetata artizanala gelaterie Verona

Aici se încheie călătoria noastră în orașul iubirii, cu amintirile prețioase ale unor clipe unice, pe care Verona ni le-a dăruit atât de intens! Un loc pe care l-am descoperit pas cu pas, în clădirile cu povești, în picturile care le împodobesc, în piațete, în eleganța trecătorilor, în inspirația artiștilor stradali, în lucrurile obișnuite.

Verona orasul iubirii cladiri vechi raul Adige verona raul adige Verona raul Adige cartiere Verona Italia Veneto Verona rau poduri cladiri

Verona te așteaptă! Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor!

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on