Adia un vânt blând dinspre Atlantic, ce purta parfum de flori de portocal, de șofran, de vin, de apă sărată scăldând țărmurile. Era amiaza unei zile de septembrie în bătrânul Cádiz, cosmopolit și boem, elegant și artistic, fremătând cu pasiune în ritm de flamenco. Pentru mulți, Havana spaniolă. Un oraș-port cu o poveste de peste trei milenii, care respiră oceanul din toate părțile, păzit de istorice ziduri de apărare.
Un concurent la titlul de cel mai vechi oraș din Occident
Și astăzi, locuitorii orașului își spun „gaditanos“, de la Gadir („fortăreață“), nume primit de la fenicieni, care l-au întemeiat în jurul anului 1100 î.Hr., după ce, în secolul al 7-lea î.Hr., înființaseră aici un port. Arheologii spanioli au descoperit fundații ale zidurilor de apărare din acea perioadă și au concluzionat, astfel, că este cel mai vechi oraș din vestul Europei.
Frumoasa așezare din Costa de la Luz a fost stăpânită mai târziu de cartaginezi, până când a devenit un important port roman, sub numele de Gades.
Cel mai american oraș al Spaniei
Lăsat pradă uitării în vremea vizigoților și a maurilor, Cádiz a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa o dată cu descoperirea Lumii Noi, la sfârșitul secolului al 15-lea. Punct de plecare pentru două dintre călătoriile lui Columb spre Indii, orașul de pe țărmul Atlanticului a devenit cel mai important port comercial dintre Spania și America.
Mai târziu, la începutul veacului al 19-lea, Cádiz a fost bastionul mișcării antimonarhiste din Spania, prima Constituție a țării fiind promulgată aici în 1812.
Un oraș unic, luminos, primitor, plin de atracții, monumente, străzi și piețe care evocă timpurile trecute, un golf liniștit și un ocean infinit. Acesta este Cádiz, „la ciudad que sonríe“ (orașul care zâmbește)!
Încântare la tot pasul. Frumoase plaje urbane cu o promenadă elegantă, pe care mulți o aseamănă cu Malecón din Havana, străzi pietruite și boeme, piațete însorite și pline de viață, cultură și mai ales istorie. Un oraș de vizitat, un oraș de simțit.
Vizitați impresionanta catedrală
Rod al Epocii de Aur a Cádizului din secolul al 18-lea, când orașul era epicentrul comerțului dintre America și Europa, catedrala impunătoare, în stil baroc și neoclasic, cu o cupolă strălucitoare, se remarcă în mulțimea de clădiri albe. Aproape 100 de ani a durat ridicarea sa, din 1722 până în 1838, fiind supusă mai multor schimbări de proiect.
După ce vizitați interiorul, urcați până în vârf, în Turnul Poniente sau Turnul cu Ceas, care oferă priveliști încântătoare ale orașului.
Program de vizitare:
– luni – sâmbătă: 10:00-19:00;
– duminica: 13:30-16:30 (catedrala) și 12:00-16:30 (turnul).
Bilete: 6 euro.
Informații: https://catedraldecadiz.com/precios-visita-turistica/
San Juan de Dios, cea mai frumoasă piață a orașului
La doar câțiva pași de catedrală se află unul dintre locurile care oglindesc cel mai bine istoria orașului – impresionanta Piață San Juan de Dios. Cu aerul ei boem, cu minunata atmosferă pe care o respiră, cu fântânile sale elegante, umbrită de palmieri, frumoasa piață adăpostește clădiri emblematice, precum Primăria, cu o arhitectură care îmbină perioada neoclasică și cea elisabetană, Biserica San Juan de Dios, Casa de los Pazos de Miranda și statuia lui Segismundo Moret, om politic liberal din secolul al 19-lea.
Barrio del Pópulo și Barrio de la Viña, două cartiere emblematice
În centrul istoric al Cádizului, se află unul dintre cele mai vechi cartiere din Europa, care datează din secolul al 13-lea. Cu arhitecturi inspirate și străzi pietruite și înguste, cu istorii frumoase, de ieri și de azi, cartierul Pópulo este o bijuterie medievală unică prin cele trei arcuri de intrare: Arco del Pópulo, Arco de la Rosa și Arco de los Blancos, dar și prin obiectivele sale valoroase, precum Biserica Santa Cruz, vechea catedrală a orașului, și ruinele Teatrului Roman din secolul 1 î.Hr.
Cartierul Viña este un alt loc pe care să îl simți la pas și în care să te pierzi încercând să-i descoperi poveștile. Locul în care emblematicul carnaval din Cádiz adună în fiecare an turiști din toate colțurile lumii.
Vechiul cartier pescăresc, cu străzi înguste, pietruite, cu baruri și restaurante cochete, cu ale sale colțuri fermecătoare, precum strada Virgen de la Palma, străjuită de plamieri, reflectă cum nu se poate mai bine esența Cádizului. Cine nu ar vrea să se trezească în fiecare zi în acest loc?
Torre Tavira, imaginea panoramică a orașului
În secolul al 18-lea, atunci când Cádiz era unul dintre cele mai importante porturi ale Europei și principalul punct al comerțului cu America, pentru a veghea asupra vaselor, negustorii din oraș au construit nu mai puțin de 134 de turnuri de supraveghere. Multe dintre acestea sunt încă păstrate.
Cel mai cunoscut dintre ele este Turnul Tavira, construit în stil baroc, cel mai înalt punct din orașul vechi Cádiz, acum restaurat și inclus în circuitul turistic. De la înălțimea de 45 de metri, oferă priveliști incredibile asupra întregului oraș.
În prezent, găzduiește Camera Obscură, una dintre principalele atracții de văzut în Cádiz, unde, pe un ecran alb, situat în centrul unei camere complet întunecate, sunt proiectate scenele care se petrec în exterior în timp real. Datorită distanței focale mari a obiectivelor, efectul optic este magnific.
POZE
Program de vizitare:
– mai – septembrie: 10:00-20:00;
– octombrie – aprilie: 10:00-18:00.
Turnul poate fi vizitat doar cu o programare prealabilă, pe care o puteți realiza telefonic sau prin e-mail. Detalii pe https://www.torretavira.com/en/
Bilete: 7 euro.
Plaje magnifice de-a lungul Atlanticului
O imagine de carte poștală. Spațiu al templelor în vremea fenicienilor. În centrul istoric al orașului, la adăpostul a două fortărețe, Santa Catalina și San Sebastián, cea mai faimoasă plajă urbană din Cádiz – La Caleta este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vă bucura de un apus de soare de neuitat, spectacol de culori pe apele Atlanticului. Un loc de inspirație pentru muzică, literatură și artă. Chiar și pentru film. În „Die Another Day“ din seria James Bond, scena cu Halle Berry înotând în apele oceanului a fost filmată aici.
Orașul are și alte plaje cu la fel de mult farmec: La Victoria, cea mai frecventată, cu o lungime de aproape 3 kilometri și ape liniștite, La Cortadura, de aproape 4 kilometri lungime, cu o zonă cu dune, și Santa María del Mar, cunoscută ca „plaja femeilor“, mică și liniștită.
Fortărețele orașului: Castillo de Santa Catalina și Castillo de San Sebastián
La fiecare capăt al plajei La Caleta, se înalță mândră câte o cetate: Santa Catalina și San Sebastián. În 1596, după ce orașul a fost cucerit, ars și stăpânit timp de aproape o lună de englezi, cu sprijinul aliaților olandezi, regele Felipe al II-lea a ordonat construirea unei fortificații în golful Santa Catalina, pentru a apăra cele mai vulnerabile fronturi ale granițelor maritime.
Astfel, a fost ridicată cetatea Santa Catalina, cu ziduri înalte, împânzite de creneluri, cu bastioane, șanțuri de apărare, drumuri de strajă și o capelă care datează din 1693. Astăzi, fortăreața conservată fără intervenții majore găzduiește concerte, expoziții temporare, ateliere de artă și meșteșuguri și alte activități culturale.
Accesul este gratuit, de luni până duminică, în intervalul 11:00-20:30. Detalii pe https://turismo.cadiz.es/es/rutas-y-visitas-en-cadiz/castillo-de-santa-catalina.
La rândul său, cetatea San Sebastián a fost ridicată pe locul în care, odată, se afla un templu fenician. Numele său provine de la o capelă construită în 1457 de echipajul unei nave venețiene, care a folosit rămășițele unui vechi far, reconstruit mai târziu și păstrat până astăzi. Pentru a întări apărarea, în 1706, a fost înălțată cetatea înconjurată de ziduri și stânci, fortificată în 1860.
Fortăreața San Sebastián este folosită ca spațiu expozițional, pentru concerte și alte evenimente culturale. În prezent, este închisă pentru renovare. Detalii pe https://turismo.cadiz.es/es/rutas-y-visitas-en-cadiz/castillo-de-san-sebastian.
O plimbare infinită de-a lungul falezei
După o zi în care v-ați încărcat cu farmecul acestui minunat oraș, după ce i-ați descoperit istoria și poveștile, oamenii și locurile emblematice, este timpul să vă bucurați de Oceanul Atlantic, pornind pe Alameda de Cádiz, cea mai frumoasă promenadă din oraș. Situat în centrul istoric, traseul paralel cu oceanul și zidurile orașului vă oferă priveliști încântătoare.
Gustați mâncarea tipică din Cádiz
O omletă delicioasă cu creveți, o porție de pește prăjit, actinii pané, ton cu ceapă și sos de roșii, icre de merluciu sau o tocană tradițională de cartofi cu sepie, odată mâncarea pescarilor. Ne lasă gura apă doar amintindu-ne.
Dacă ajungeți în Cádiz, trebuie neapărat să încercați unul dintre aceste preparate extraordinar de gustoase. Iar pentru asta, aveți la dispoziție o mulțime de locuri cu baruri și restaurante, precum strada Virgen de la Palma, piața Las Flores, piața San Martín sau zona din jurul Catedralei.
Cum ajungeți în Cádiz?
Cádiz se află la aproximativ 120 de kilometri de Sevilla, iar drumul poate fi parcurs cu trenul (pentru mai multe informații, accesați https://www.renfe.com/es/es) sau autobuzul (pentru mai multe informații, accesați https://www.tgcomes.es/) cam într-o oră și 50 de minute.
O călătorie dus-întors cu autobuzul costă 18 euro, iar cu trenul – 26 de euro (preț special pentru turiști).
Cádiz te așteaptă! Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor!