Image Alt

Blog

Spania restautant spaniol mancare spaniola

10 mâncăruri tipice care ne-au plăcut în Spania

Spania nu este doar o țară frumoasă, culturală și diversă, ci are și o bucătărie foarte variată și apreciată. Carne, pește, fructe de mare, tocănițe, orez, deserturi delicioase… Spania are de toate! Din acest motiv, prezentăm 10 feluri de mâncare tipice, ținând cont de preferințele noastre, pe care trebuie să le încercați în Spania, rezultatul diversității regiunilor și amestecului de culturi care și-au pus amprenta asupra istoriei acestei țări.

Sfaturi pentru a mânca bine și ieftin în Spania

1. Încercați să vă îndepărtați de centru și de cele mai turistice locuri.

2. Meniul zilei: de luni până vineri, la prânz, foarte multe restaurante din Spania au meniuri cu preț fix, formate din două feluri de mâncare și desert, care de obicei includ pâine, vin și apă sau băuturi răcoritoare. Prețurile pornesc de la doar 7 euro de persoană.

1. Paella

paella mancare spaniola

Paella a devenit, fără îndoială, cea mai populară mâncare spaniolă. Denumirea acestui preparat se referă la tipul de tigaie folosită și provine din Valencia, acolo unde a apărut datorită zilierilor care amestecau mâncarea pe care o aveau la îndemână sau care le rămânea din ziua anterioară.

Paella autentică a fermierilor valencieni conține orez, iepure, pui, fasole, roșii și condimente.

Astăzi, paella se găsește în diverse variante, cu pește și fructe de mare (preferata noastră!), cu legume sau pui și chiar amestecate, cu câte puțin din fiecare.

În Madrid, veți găsi și paella cu orez negru, care capătă această culoare datorită cernelii de calamar.

O rețetă foarte asemănătoare pe care o puteți încerca este fideuá, originară din Valencia, cu aceleași ingrediente, dar înlocuind orezul cu paste. Am încercat-o în Barcelona și ne-a plăcut foarte mult!

2. Jamón

sunca spaniola

Nu credem că există o persoană în lume pe care aceste două silabe să nu o facă extrem de fericită :)! Jamón-ul sau șunca spaniolă este unul dintre cele mai iubite preparate din lume.

Această șuncă obținută din picioarele din spate ale porcului, sărată și uscată în aerul proaspăt al munților, tăiată atât de fin, poate fi servită ca tapas, într-un sandviș sau pâine prăjită sau ca parte a altor rețete.

Jamón-ul poate fi Serrano sau Ibérico, acesta din urmă fiind cel mai gustos și cel mai scump. Șunca iberică are, de asemenea, diferite niveluri de calitate, iar cel mai înalt este Pata Negra.

În multe restaurante, jamón-ul este oferit ca starter, adesea însoțit de brânză manchego sau pepene galben. Pentru noi, jamón-ul iberic este unul dintre acele preparate de neratat în Spania și, deși nu este ieftin, merită să îl încercați pentru calitatea și gustul său deosebit!

3. Gambas al ajillo și bacalao al pil-pil

cod cu sos de usturoi

www.unareceta.com

creveti cu sos de usturoi

Alte două feluri de mâncare cărora nu le veți putea spune nu! Pur și simplu, le adorăm! Creveții delicioși sau codul cu usturoi sunt întotdeauna o opțiune bună și ușor de găsit în baruri și restaurante, gătiți simplu cu ulei de măsline, usturoi, pătrunjel, ardei iute și sare.

Mulți cred că pil-pil se referă la gustul picant al ardeilor iuți din acest fel de mâncare. Însă pil-pil este o expresie onomatopeică ce face referire la sfârâitul sosului din vasul în care este gătit.

Ca și în cazul peștelui, fructele de mare din Spania sunt de cea mai bună calitate, așa că vă sfătuim să încercați, pe măsura bugetului, de la midii, scoici și creveți la calamari, langustine și homar.

4. Pescaito frito

peste prajit frigarui de peste

Este unul dintre acele feluri de mâncare pe care le găsiți mai ales vara, pe plajă, în cornete, pe coasta de sud a Spaniei, în Andaluzia. Nu este altceva decât pește mic (sardine, calamari, hamsii, creveți) dat prin făină și prăjit în ulei de măsline. Et voilà! Super simplu și super bun!

Îl puteți găsi, de asemenea, preparat pe grătar, pus pe frigărui uriașe (espetos), o gustare tipică în Málaga și Marbella. Un fel de mâncare pe care îl puteți comanda fără teama de a fi dezamăgiți!

5. Patatas bravas

patatas bravas

Acești cartofi tăiați cuburi, scăldați într-un sos roșiatic (salsa brava), sunt unele dintre cele mai populare tapas-uri din toate colțurile Spaniei. Foarte gustoasă, salsa brava este preparată cu roșii, ceapă, usturoi, boia de ardei iute, boia de ardei dulce și ulei de măsline.

Patatas bravas sunt, de asemenea, o opțiune ieftină datorită simplității ingredientelor lor.

O altă opțiune foarte populară pentru tapas sunt patatas alioli, cartofi cu usturoi, pătrunjel și puțină lămâie.

6. Salmorejo, un fel de gazpacho

salmorejo gazpacho

Este un fel de mâncare reprezentativ al bucătăriei andaluze, pe care îl puteți încerca dacă mergeți în Córdoba, Sevilla sau Málaga.

Foarte similar cu gazpacho, salmorejo este originar din Córdoba. Mai gros și mai simplu, cu roșii proaspete și usturoi, amestecate cu pâine veche, mărunțită, ulei, oțet și sare. Spre deosebire de gazpacho, salmorejo se servește cu jamón și ou fiert. Motiv pentru care ne-a plăcut mai mult! :) Delicios!

7. Tortilla de patatas

tortilla spaniola

www.abc.es

Cea mai tipică mâncare din Spania este probabil omleta de cartofi, datorită ușurinței cu care se prepară. Există diferite versiuni, dar baza este aceeași: ouă, cartofi și ulei de măsline. Un deliciu care poate fi savurat în toate barurile și restaurantele din țară.

Prepararea sa este simplă: cartoful este prăjit la foc mic în ulei de măsline, cu sau fără ceapă, cu sare, apoi scurs și amestecat cu oul, pentru a face o omletă.

8. Cocido madrileño

tocanita madrilena

www.bonviveur.es

Cocido este o tocană cu năut, legume și diferite tipuri de carne. Cel mai tipic fel de mâncare din capitala Spaniei, gătit la foc mic și servit în mod tradițional în trei părți. Mai întâi, un sos, care rezultă din fierberea tuturor ingredientelor, de obicei cu tăiței. Urmează farfuria cu năut, însoțit de legume, în general cartofi, varză, morcovi, uneori și fasole verde. La final, carnea: porc, slănină, chorizo, sângerete, coadă de vită, pui sau găină, jamón uscat.

Acest preparat era destinat inițial muncitorilor sau fermierilor, care aveau nevoie de o mâncare sățioasă pentru a rezista muncii grele.

Ne-a plăcut, deși este o mâncare foarte consistentă, ideală pentru iarnă, cum este și fabada asturiana.

9. Croquetas

crochete spaniole

www.laespanolaacesites.com

Baza crochetelor este sosul bechamel. Apoi, compoziția este dată prin ou și pesmet, prăjită și… iată! Avem unul dintre tapas-urile preferate ale spaniolilor.

Deși cele mai populare crochete din Spania sunt cele cu jamón și cod, există mai multe combinații pe care le puteți încerca: pui, spanac, creveți, ciuperci, brânză albastră… Le iubim!

10. Churros con chocolate, desertul spaniol cel mai iubit

Churros cu ciocolata

Încheiem cu un clasic al patiseriei spaniole: churros. Un aluat din făină, apă și sare, care se prăjește în ulei fierbinte. Odată prăjit, se presară cu zahăr și se servește, de obicei, cu ciocolată fierbinte. O mi-nu-nă-ți-e!

Spania te așteaptă! Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on